Ta sticklingar

Att ta sticklingar är en enkel process som gör att du inte behöver köpa nya växter.  Ett bra tips är att byta sticklingar med en kompis så får ni båda en helt ny växt hemma, smart eller hur? Här hittar du fakta hur du på bästa sätt tar hand om dina sticklingar.
  • Monstera

Vad är en stickling?

En stickling är en avskuren del av en växt som ska bilda rötter för att bli en egen planta. Det kan vara en stam, gren eller rotdel av en växt som används som stickling. Det går att göra på väldigt många växter men vägen till att bli en ny planta kan skilja sig väldigt mycket beroende på vad för slags växt det är.

När ska man ta sticklingar?

När vintern börjar gå över mot vår kan man börja ta sticklingar. Sedan kan man fortsätta med det till ungefär september. Under vintermånaderna är det för mörkt för att sticklingarna ska orka växa till sig, men om du har en växtlampa går det utmärkt även under vintern att ta sticklingar.

Hur gör man när man ska ta sticklingar?

En tacksam växt att föröka är elefantöra. De förökar sig själva genom att det växer ut sidoskott som vi sedan kan knipsa av så nära moderplantan som möjligt. Andra växter som t.ex pelargoner eller murgröna går bra att ta en toppstickling från, det vill säga att man knipsar av den översta delen av en gren. Det ska endast vara ca 3-4 blad på din stickling, om det är fler går onödig energi till att hålla de bladen levande och sticklingen orkar inte producera nya rötter.

Man kan även dela på vissa plantor för att föröka de, det funkar bra för t.ex en monstera. Dela plantan så nära roten som möjligt.

Ska sticklingen rotas i vatten eller jord?

Alla gör olika på den punkten och båda verkar fungera. Men det “rätta” är oftast att låta de rota sig i jord för att de redan från början ska vänja sig vid jord. Om man låter sticklingen rota sig i vatten och sedan flyttar den till jord kan den få en chock och må sämre. Men som sagt, båda sätten verkar fungera och valet är ditt vad du vill testa!

Köp vår monstera genom att klicka HÄR!

Lycka till med dina nya plantor!